понеділок, 23 жовтня 2017 р.

Децентралізація на Демидівщині

Реформа системи місцевого самоврядування, унаслідуваної Україною з радянських часів, була необхідна ще на зорі незалежності. Адже неможливо будувати країну з якісними гнучкими відносинами між владою і громадянами на основі тотального контролю та роздутим бюрократичним апаратом управління. Адже як можна інакше пояснити таку кількість сільських рад, різних структурних підрозділів та управлінь органів виконавчої влади? Відсутність прозорих механізмів регулювання місцевих адміністративних процесів, завуальованість бюджетотворення, недостатнє фінансування на місцях довгий час стримували Україну на шляху до реформування за європейським зразком. Те ж саме можна сказати і про невеликий Демидівський район, який у 2015 році став на непростий шлях невідомої тоді реформи децентралізації.
Що мали громади району до початку реформування? Скупий бюджет, який ділили між собою одинадцять сільських і одна селищна рада. Населення при цьому складає трохи більше 14 тисяч осіб. Якихось особливих змін досягти було важко, тут свою неостанню роль зіграла і подрібненість на зовсім неоптимальну кількість органів місцевого самоврядування. Мабуть, в Рівненській області не знайдеться сільська рада, в якій проживало б 330 людей. А на теренах Демидівського району є така – Ільпибоцька сільська рада, утворена 1993 року. Про доцільність існування такої громади можна сперечатись навіть не будучи фаховим економістом. Левова частка мізерних надходжень йшла на утримання управлінського апарату, при цьому до райцентру рукою подати – менше 3 км. Там люди і звикли отримувати всі необхідні послуги. Про який бюджет розвитку тут можна говорити? Таких прикладів є вдосталь.
Тож децентралізація для Демидівського району стала свого роду рятівним кругом, який міг би врятувати громади від нерадісної перспективи залишитись без раціонально спланованого бюджету.


Етапи формування Перспективного плану формування ОТГ на території Демидівського району

Демидівський район за короткий період 2015-2016 років пройшов кілька етапів створення перспективного плану формування об’єднаних територіальних громад, який тричі перекроювався. Це відбувалось завдяки значній увазі, яку приділити реформі сільські голови, місцеві депутати. Вони долучились до обговорення і висували свої пропозиції власного бачення майбутньої мапи району. Початково передбачалось створення єдиної громади шляхом обєднання всіх існуючих сільських та селищної рад Демидівського району. Логіка тут проста – територія в основному компактна, висунутим вимогам методики формування громад район відповідає. Завдяки об’єднанню була б сформована потужна громада. Згоду на об’єднання дали вісім сільських рад району. Також планувалось долучити і Пляшевську сільську раду сусіднього Радивилівського району – жителі сіл Пляшева, Солонів та Острів звикли до близькості з Демидівкою і користуються тут послугами лікарні, банків, закладів освіти та культури.
Однак внаслідок лобіювання інтересів жителів віддалених від райцентру сільрад місцевими головами згодом були внесені зміни до перспективного плану. В підсумку була дана згода на створення Боремельської об’єднаної територіальної громади з населенням 3300 осіб на території Боремельської, Малівської та Золочівської сільських рад. Таке рішення було продиктоване як економічними, так і суто соціальними причинами. Дані ради об’єднують села з потужною матеріальною базою, тут є школи, дитячі садочки, великі сільськогосподарські підприємства, об’єкти соціальної інфраструктури та розвинена дорожня мережа. Не останню роль зіграла і віддаленість від Демидівки населених пунктів – до найбільш віддаленого села Більче аж 26 км.
Вже 11 грудня 2016 року відбулись перші вибори в Боремельську обєднану територіальну громаду. Жителі сіл обирали голову і депутатів сільської ради. З результатом у 56% на виборах переміг Віктор Михайлович Корінь, який до того очолював Малівську сільську раду. Керівник має багаторічний стаж ефективного управління, успішний досвід впровадження сучасних проектів, залучення коштів для розвитку сільських територій і покращення добробуту селян.
В якийсь момент було незрозуміло, буде чи буде створена громада, адже ключовим питанням було приєднання Пляшевської сільської ради Радивилівського району, що передбачало зміну адміністративно-територіального поділу на райони. Законодавчо цей механізм не був передбачений і довелось чекати внесення змін Верховною Радою України. І такі зміни були прийняті у березні 2017 року.
Тому вже 29 жовтня жителі громади зможуть взяти участь у перших виборах до Демидівської селищної ради і обрати собі голову громади та депутатів, які представлятимуть інтереси людей.

Новостворена Демидівська ОТГ

Процес реформування непростий і тривалий, але з огляду на позитивний досвід новоутворених обєднаних громад вже можна сміливо заявити, що децентралізація дозволить органам самоврядуванням отримати більше повноважень, а об’єднання додасть ресурсів і на їх виконання у тому числі.

Немає коментарів:

Дописати коментар