пʼятницю, 29 вересня 2017 р.

Останні дроти

Останні дроти

Епоху провідних технологій змінює час безпровідного звязку, проте сьогодні я хочу поговорити про таку призабуту багатьма річ, як проводове радіо. В селах на нього лагідно прозиваються «брехунець». Правильніше буде сказати, прозивались. Адже час продемонстрував повну безпорадність і відсталість дротового мовлення перед більш сучасними каналами отримання інформації. Нас повсюдно оточує інтернет і телебачення. Не часто вже зустрінеш домівку, де на стіні красується гучномовець і з нього линуть українські переспіви.
Чому ж проводове радіомовлення вимушено відходить у минуле? Я спробував дослідити цю тему. Поспілкувавшись із жителями сіл Демидівщини Рівненської області, дізнався, що у більшості з них «брехунець» давно вже мовчить. В когось обірвались під час грози дроти, десь повалене дерево обірвало лінію, в іншому місці дріт банально позрізали крадії на металобрухт. Люди здавалось би і раді користуватись радіо, та немає технічної можливості. Не варто забувати, що в кожному районі є своя студія радіомовлення. І проблема в тому, що почути передачі місцевого радіо можуть лиш ті, хто ще не втратив дроти до своєї домівки. Така ж ситуація і в Демидівському районі. Місцева радіостанція «Говорить Демидівка», яка була заснована на зорі становлення Демидівського району веде мовлення лише «по дротах». Тобто для жителів віддалених сіл це чи не єдиний спосіб донесення вістей з району. Невдовзі населення зможе втратити і цей спосіб інформування.
Про технічні особливості забезпечення населення сигналом проводового радіомовлення я поцікавився у начальника дільниці «Укртелеком» О. Колесника. Як повідомив Олександр Анатолійович, проводове радіо в Демидівському районі знаходиться в занепаді. Не лише в нашому краї, а й по всій Україні дротове радіо висить на межі повного зникнення. Адже на сьогоднішній день на увесь район приходиться всього лише 340 абонентів, які користуються цією послугою і справно сплачують абонплату. Деякі села, як то Боремель, Вербень чи Рогізне взагалі не мають жодного абонента. Активні радіоточки залишились ще у віддалених селах і райцентрі.
Що стало причиною такої ситуації? Перш за все, природне витіснення новітніми технологіями і добровільна відмова населення від радіофікації. По друге, політика, яка склалась в «Укретелеком», котрий не підтримував у належному стані лінії та обладнання, не виділяв кошти та матеріали на усунення аварій. По третє, здорожчання послуги: на сьогодні абонплата в місяць складає 15 грн, що, погодьтесь, не мало за регулярно відсутнє мовлення.
Вже більше року поблизу с. Копань ведеться будівництво телевежі, яка в тому числі має забезпечити стабільний сигнал і для радіо. Передбачається заснування спільної для Демидівського, Млинівського та Радивилівського районів телерадіостудії. Як поінформували у Млинівській районній раді, новостворена студія розміститься саме в смт. Млинів, де вже підшукали підходяще приміщення. Хочеться сподіватись, що це вдихне нове життя у місцеве радіомовлення і Демидівка буде на слуху далеко за межами району.

Сергій Щербатюк

Немає коментарів:

Дописати коментар